Natur og landskap

Regnbue - Klikk for stort bilde Over halvparten av Nomes område består av skog. Jordartene (med alkaliske og kalkholdige bergarter) og det relativt milde klimaet gjør at ulike trær som eik, kastanje, ask, bjørk, furu og gran trives. En stor del av skogene blir brukt til tømmerhogst.

Fra gammelt av har Nome vært en jordbrukskommune. Dette forklarer hvorfor en stor del av landskapet blir brukt til landbruk, feavl, melkeproduksjon, skogbruk og hagebruk. Nome er den nest største landbrukskommunen i Telemark.

Vann er også en viktig del av Nomes landskap. Mer enn 10 % av området består av vann. De største er Norsjø i øst og Flåvatnet i vest. Disse innsjøene er bundet sammen med elvene Straumen, Eidselva og Telemarkskanalen som renner tvers gjennom Nome. Kommunen har også andre vann slik som innsjøer, tjern, elver og bekker i alle størrelser.

Nome har flere naturverneområder. Eksempler er Nomevatn (dyrefredningsområde), Søvedalen (naturminne) og Murefjell (naturreservat).

Sommerkveld - Klikk for stort bilde Klima
Nome har et kontinentalt klima med varme somre og kalde vintre. Luften er tørr og det er lite vind, noe som gjør at det kan føles varmere enn hva gradestokken viser.

Om sommeren er det mye sol og temperaturen varierer fra 15 til 25ºC. Vannet blir varmet opp til behagelig badetemperatur og dagene er lange og nettene er korte.

høsten varierer temperaturen mellom 1 og 15ºC. Det blir kaldere etter hvert som dagene blir kortere. Det hender at snøen kommer allerede i oktober, men da blir den sjelden liggende.

Om vinteren ligger dagtemperaturen i gjennomsnitt på mellom -2 og -8ºC. Den kalde lufta er tørr og behagelig. Det snør og dagene er korte.

Når våren kommer smelter snøen og dagene blir lengre. Temperaturen stiger og frukttrærne blomstrer.

Se mer om været i Nome på yr.no.


Vegetasjon og dyr
Vegetasjonen består av en stor variasjon av løvtrær og bartrær, og tilhørende planter som bregner, sopp og mose. Det finnes også en rik flora av vannplanter som bredt dunkjevle, takrør og hvit nøkkerose.

I skogene lever elg og rådyr og ved vannkanten kan du finne bever. Det er ikke uvanlig å se spor etter beveraktivitet eller støte på en beverhytte når man er på tur i Nomes vakre natur.

P.g.a. de mange vannene i Nome og det et faktum at noen elver ikke fryser om vinteren, finner man svømmefugler hele året rundt. Noen eksempler på disse er knoppsvane, sangsvane, kanadagås, stokkand, dykkend og strandsnipe. Særlig elvene Straumen og Eidselva og innsjøen Nomevann trekker overvintrende svømmefugler.

Det er også mye fisk i innsjøene og elvene. Det er ca 16 fiskearter, slik som ål, laks, ørret, sik, gjedde og abbor for å nevne noen av dem.

Her kan du lese mer om miljøstatus i Nome.

 

Geologi
Geologien i Nome er en del av Gea Norvegica Geopark. Det er den eneste Geoparken i Skandinavia som er godkjent av UNESCO. Området fikk denne kvalifiseringen på grunnlag av dets store internasjonale verdi, for den enorme variasjonen av bergarter, former og strukturer av jordskorpen.

I Nome finner du bergarter som gneis, amfibolitt, gabbro, granitt, og kvarts.
Fensfeltet i Ulefoss er verdenskjent innen geologifeltet. Her er det påvist en sjelden prehistorisk kalksteinvulkan.


Mer inf Logo Gea Norvegica Geopark - Klikk for stort bilde ormasjon: Gea Norvegica Geopark.

 

Publisert av Anette S. Krøgli. Sist endret 25.04.2016
Fant du det du lette etter?
   

Kontaktinformasjon

Nome kommune
Ringsevja 30
3830 Ulefoss
Telefon
: 35 94 62 00

Faks
: 35 94 62 09
Org.nr.
: 964963371
Kommunenr.
: 0819
Åpningstid
: 09.00 - 15.00
Levert av ACOS AS
Webredaktør Pål Vik
Login for redigering Login for redigering